חיים שלמים של ספורטאי מתנקזים לרגע אחד בו כל המדינה אחוזה בהתרגשות, דבוקה אל מסך הטלוויזיה ומייחלת למדליה אולימפית. באולימפיאדה האחרונה בטוקיו, פתחה אבישג סמברג למדינה שלמה את התיאבון כשזכתה במדליית ארד בתחרות הטאקוונדו.
ענפי הספורט נמצאים בקרבנו בכל מקום. מי לא חולם להיות לינוי אשרם, אבישג סמברג, גל פרידמן או אריק זאבי? כל אחד בתחום הספורט שמרתק אותו. עשרות בודדות של ספורטאים מצליחים להגיע לסבב העולמי ובודדים מצליחים להיכנס להיכל הספורט העולמי ולעמוד בשורה אחת עם הגדולים ביותר. כדי לקבל כרטיס כניסה לאולימפיאדה ולהגשים את החלום הנכסף, לעמוד על הפודיום עם מדליה אולימפית, הספורטאי צריך את התמיכה המשפחתית, היכולת הכלכלית ותכונות האופי, אך כל אלה אינם מספיקים.
במאמר זה אציין מספר פרמטרים שנדרשים כדי להיות ספורטאי אולימפי.
מה נדרש כדי להיות ספורטאי אולימפי?
(1) מאמן שיגלה אותך. מתוך מאות של תלמידים, יש עשרות בודדות של תלמידים שמוצע להם להצטרף לנבחרת מועדון כחלק ממסגרת חוגית.
(2) כמות אימונים מספקת. כדי להכין ספורטאי לתחרויות, הוא זקוק ל- 3-5 אימונים שבועיים, תלוי בענף הספורט ממנו הספורטאי מגיע.
(3) יציאה לתחרויות. תחרויות בספורט האישי יכולות להיות מתסכלות מאוד. הכנה לתחרות לוקחת זמן רב, והפסדים בתחרויות הם חלק מהבניה של הספורטאי. ישנם ספורטאים שפורשים כאשר לא רואים תגמול לעבודה הקשה באימונים.
(4) מעבר ממסגרת חוגית למסגרת מקצועית. שלב הכניסה לנבחרת ישראל מהווה נדבך נוסף בדרך למעלה. בשלב הזה, הספורטאי שהיה רגיל להיות מצטיין במסגרת החוגית, מוצא את עצמו חלק שווה בקבוצה והוא צריך להוכיח את עצמו מול ספורטאים ברמתו או טובים ממנו. כעת, כמות האימונים עולה לחמישה עד שישה אימונים שבועיים.
(5) מעבר ממסגרת חוגית למסגרת מקצועית. שלב הכניסה לנבחרת ישראל מהווה נדבך נוסף בדרך למעלה. בשלב הזה, הספורטאי שהיה רגיל להיות מצטיין במסגרת החוגית, מוצא את עצמו חלק שווה בקבוצה והוא צריך להוכיח את עצמו מול ספורטאים ברמתו או טובים ממנו. כעת, כמות האימונים עולה לחמישה עד שישה אימונים שבועיים.
(6) תקציב. המדינה אינה ממנת ספורטאים צעירים שטרם הגיעו להישגים משמעותיים. את הממון לתחרויות בחו"ל, ההורים נאלצים לשלם מכיסם (בתוספת קטנה של תקציב מהעמותה שלרוב אינה מסוגלת לתמוך כלכלית בספורטאי). כדי לגדל ספורטאי מדובר בעשרות אלפי שקלים הכוללים, טיסות, מלון, תחרות ועוד…
(7) סבב עולמי ותחרויות המיון. כדי להיחשב עם הטובים ביותר ולהיכנס לאירוע האולימפי הנכסף, על הספורטאי לצבור נקודות בתחרויות בינלאומיות. לדוגמה, בטאקוונדו תחרויות נחשבות מדורגות לפי דרג A או G1. לאחר מכן, עליו להתחרות בתחרויות כמו אליפות אירופה ואליפות עולם, ולעמוד בהן על הפודיום.